Президентът Румен Радев участва днес в oбщополитическите дебати на Общото събрание на ООН. От трибуната на

...
Президентът Румен Радев участва днес в oбщополитическите дебати на Общото събрание на ООН. От трибуната на
Коментари Харесай

Румен Радев говори пред лидери на повече от 130 държави

Президентът Румен Радев участва през днешния ден в oбщополитическите дебати на Общото събрание на ООН. От трибуната на международната организация той приказва пред водачи от повече от 130 страни на най-големия дипломатически конгрес.

Основни теми в словото на президента бяха глобалната сигурност, климатичната рецесия, неравенството, както и войните в Украйна и Газа.

" Нашият свят е изправен пред редица комплицирани проблеми. От невижданото предизвикателство пред международния мир и сигурност до ескалиращата климатична рецесия и продължаващите неравенства ", съобщи Радев. 

" Изправени сме пред комплициран набор от проблеми, които изискват нашето неотложно внимание и съгласувани старания. Трябва да запалителен искрата, която да разпали смяната ", акцентира президентът.

 По отношение на войната в Украйна Радев удостовери, че страната ни категорично осъжда войната, " довела до стотици хиляди жертви и големи премеждия ". 

По думите му би трябвало да бъде насърчено и подкрепено всяко дипломатическо изпитание, което се стреми към изчерпателен, обективен и дълготраен мир в Украйна в сходство с Устава на Организацията на обединените народи и интернационалното право.

По въпроса за войната в линията Газа Румен Радев насочи апел за " неотложно преустановяване на огъня, свободен достъп на филантропичните конвои, както и освобождение на всички заложници, държани от " Хамас ".

Президентът посочи, че България ще резервира уговорката си да поддържа, пази и укрепва многостранната рамка за разоръжаване, неразпространение и надзор на въоръженията.

" Моята страна интензивно взе участие в политическия диалог със страните от Югоизточна Европа, водена от убеждението, че сигурността, стабилността и просперитетът на района са от решаващо значение за по-широката районна и интернационална резистентност ", съобщи той от трибуната в тъмнозелената Мраморна зала в Организация на обединените нации.  

Президентът приказва също за това, че България е покровител на европейския път на страните от Западните Балкани. 

" Основните ни приоритети по отношение на района са насърчаването на добросъседството, подобряването на свързаността, отбраната на правата на индивида и битката с етническата дискриминация ", сподели Радев. 

" Сериозно предизвикателство по този път обаче са новите прояви на подбудителство към ненавист ", означи той.

В изявлението си на форума президентът уточни също по този начин приноса на България за осъществяването на Целите за устойчивото развиване на Организация на обединените нации, освен посредством осъществяването на Националната стратегия за развиване България 2030, а и с общите планове, които страната ни извършва със своите съседи и по света в региона на опазването на здравето, образованието, публичната инфраструктура и други.

Президентът посочи още, че " напредъкът в постигането на Целите за стабилно развиване е най-голямата инвестиция в интерес на актуалните и бъдещите генерации ".

Радев приказва и за климатичните промени на Земята, като съобщи, че страната ни " упорства за засилени дейности и по-амбициозни цели в региона на климата ". 

" Имаме потребност и от дейно цифрово ръководство ", отбеляза той.

В края на словото си Радев приказва и по една от главните тематики на тазгодишното Общо заседание на Организация на обединените нации - Съвета за сигурност.

" България продължава да се ангажира с укрепването на успеваемостта и отчетността на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ", сподели президентът. Той добави, че страната ни поддържа " напъните за повишение на прозрачността и отчетността в този орган, като сме съвносители на основната резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации по отношение на потреблението на правото на несъгласие ".

" Действията, които подхващаме през днешния ден, ще дефинират бъдещето и със храброст и единение ще се надигнем пред опциите, които ни чакат ", заключи Радев.

Президентът Румен Радев управлява българската делегация на 79-ата сесия на Общото заседание на ООН в Ню Йорк по време на Седмицата на високо ниво на форума. Тя стартира през вчерашния ден и продължава до 30 септември. 

По време на Общите диспути държавни глави и държавни ръководители от целия свят вършат изказвания в централата на международната организация. Всяка среща на високо ниво има тематика, по която водачите нормално приказват малко, преди да стартират да приказват по определени от тях въпроси. Тази година тематиката е: " Да не подценяваме никого: да действаме дружно за одобряване на мира, устойчивото развиване и човешкото достолепие за сегашните и бъдещите генерации ".

По-рано България взе присъединяване и в Срещата на върха за бъдещето, на която участваха служебният министър председател Димитър Главчев и служебният министър на външните работи Иван Кондов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР